Verborgen Juweeltjes van Mykonos: de minder bekende bezienswaardigheden

30 mei 2023
Verborgen Juweeltjes van Mykonos: de minder bekende bezienswaardigheden

Mykonos staat bekend om zijn prachtige stranden, het bruisende nachtleven en de traditionele witgekalkte gebouwen. Maar dit Griekse eiland heeft ook enkele verborgen juweeltjes die minder bekend zijn bij het grote publiek. In deze blog post zullen we enkele van de minder bekende bezienswaardigheden op Mykonos verkennen die je niet mag missen tijdens je volgende bezoek. Dus lees verder en laat je verrassen door de verborgen schatten van dit prachtige eiland!

1. Fokos Beach

Fokos Beach is een afgelegen strand in het noordoosten van Mykonos, ver weg van de drukte van de populaire stranden van het eiland. Dit rustige strand wordt omgeven door ongerepte natuur en biedt een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van Mykonos. Het kristalheldere water en het rustige zandstrand maken het een ideale plek voor een ontspannende dag in de zon.

2. Het Armenistis Vuurtoren

De Armenistis Vuurtoren, gelegen op het meest noordelijke puntje van Mykonos, is een historisch monument dat dateert uit 1891. Deze werkende vuurtoren biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de Egeïsche Zee, evenals de nabijgelegen eilanden Tinos en Syros. Een bezoek aan de Armenistis Vuurtoren is een geweldige kans om meer te weten te komen over de maritieme geschiedenis van het eiland en te genieten van een adembenemend uitzicht op de omliggende wateren.

3. Het Paleo Kastro Klooster

Gelegen op een heuveltop met uitzicht op het eiland, is het Paleo Kastro Klooster een prachtig voorbeeld van traditionele Griekse architectuur. Dit verlaten klooster dateert uit de 11e eeuw en biedt een uniek inzicht in de geschiedenis van Mykonos. Terwijl je de ruïnes van het klooster verkent, kun je genieten van een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap en de Egeïsche Zee.

4. Het dorp Ano Mera

Ano Mera is een traditioneel Grieks dorp in het binnenland van Mykonos en is een perfecte plek om de authentieke Griekse cultuur te ervaren. Het dorp is omgeven door prachtige landbouwgronden en biedt een rustig toevluchtsoord van de drukte van de kustgebieden. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de geplaveide straatjes, genieten van een kopje Griekse koffie in een lokaal café of een bezoek brengen aan het historische Panagia Tourliani-klooster.

5. Het eiland Delos

Hoewel Delos technisch gezien niet op Mykonos ligt, is dit nabijgelegen eiland een must-see voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers. Delos staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland. De vele ruïnes, waaronder de Tempel van Apollo en het Heiligdom van Dionysus, bieden een fascinerende kijk op de oude Griekse beschaving. Bezoekers kunnen een korte boottocht maken vanuit Mykonos om dit prachtige eiland te verkennen.

6. De Windmolens van Mykonos

Hoewel de windmolens van Mykonos misschien geen verborgen juweeltje zijn, zijn ze zeker een bezoek waard. Deze iconische bezienswaardigheden dateren uit de 16e eeuw en zijn een belangrijk symbool van het eiland. Er zijn nog zeven windmolens op Mykonos, waarvan vijf zich bevinden op de heuvel bij de stad Mykonos (Chora). Een bezoek aan deze fotogenieke molens biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende kustlijn.

7. Het dorpje Agios Sostis

Agios Sostis is een klein, ongerept dorp aan de noordkust van Mykonos. Dit rustige dorpje staat bekend om zijn prachtige strand en de kleine kerk van Agios Sostis, een charmant voorbeeld van traditionele Cycladische architectuur. Met zijn afgelegen ligging en rustige sfeer is Agios Sostis de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de meer toeristische gebieden van Mykonos.

8. De Alyki-zoutpannen

De Alyki-zoutpannen, gelegen aan de zuidkust van Mykonos, zijn een unieke natuurlijke bezienswaardigheid. Deze zoutpannen werden in de 19e eeuw gebruikt om zeezout te winnen en zijn nu een belangrijk wetland dat een habitat biedt voor veel verschillende soorten vogels. Bezoekers kunnen een wandeling maken langs de zoutpannen en genieten van het prachtige landschap en de rijke natuur.

In conclusie, Mykonos heeft veel meer te bieden dan alleen zijn beroemde stranden en bruisend nachtleven. Van afgelegen stranden en historische kloosters tot traditionele dorpen en prachtige natuur, er zijn tal van verborgen juweeltjes te ontdekken op dit prachtige Griekse eiland. Dus bij je volgende bezoek aan Mykonos, neem de tijd om enkele van deze minder bekende bezienswaardigheden te verkennen en ervaar een andere kant van dit bijzondere eiland.