Ontdek de betoverende Lia Church op het eiland Mykonos

5 juli 2023
Ontdek de betoverende Lia Church op het eiland Mykonos

Mykonos, het spectaculaire Griekse eiland, staat bekend om zijn bruisende nachtleven, verbazingwekkende stranden en charmante witgekalkte gebouwen. Maar tussen al het feestgedruis en de zonovergoten stranden, vind je ook een onverwachte en rustige kant van Mykonos. Een daarvan is de betoverende Lia Church, een verborgen juweel dat zeker een bezoek waard is tijdens je verblijf op het eiland. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis om dit prachtige kerkje te ontdekken en te verkennen, en geven we je enkele tips voor je bezoek.

De geschiedenis van Lia Church

De Lia Church, of Panagia tou Lias in het Grieks, is een schilderachtig orthodox kerkje dat zich op een heuveltop bevindt in het oostelijke deel van Mykonos. Het kerkje is gewijd aan de Maagd Maria en dateert uit de 16e eeuw. Lia Church is een van de vele traditionele kerken die het eiland rijk is, maar het onderscheidt zich door zijn unieke locatie en architectuur.

Het verhaal gaat dat de kerk is gebouwd als een offer aan de Maagd Maria door een zeeman die op wonderbaarlijke wijze gered werd van een schipbreuk nabij de kust van Mykonos. Sindsdien heeft de Lia Church een speciale plaats in het hart van de lokale bevolking, die het als een symbool van bescherming en zegen beschouwen.

Architectuur en bezienswaardigheden

De architectuur van de Lia Church is typerend voor de traditionele Griekse eilandkerken. Het kleine, witgekalkte gebouw met zijn kenmerkende blauwe koepel en kleurrijke details is een lust voor het oog. De kerk is gebouwd met lokale steen en beschikt over een prachtige gewelfde ingang die leidt naar het interieur van de kerk.

Bij het betreden van de kerk word je begroet door een serene en vredige sfeer, die in schril contrast staat met het levendige karakter van de rest van het eiland. De muren en het plafond zijn versierd met prachtige fresco's die het leven van Christus en de Maagd Maria uitbeelden. Een bijzonder kenmerk van de Lia Church is het prachtige houten iconostase, een scherm dat het heiligdom van de kerk scheidt van het hoofdschip. Dit iconostase is versierd met fijn houtsnijwerk en bevat enkele opmerkelijke iconen die het bezoeken waard zijn.

Hoe de Lia Church te bereiken

De Lia Church bevindt zich op ongeveer 14 kilometer afstand van Mykonos-stad, in de buurt van het gelijknamige strand van Lia. Om de kerk te bereiken, kun je een auto of scooter huren en de weg volgen die naar het oostelijke deel van het eiland leidt. De rit biedt enkele adembenemende uitzichten op het landschap van Mykonos en de Egeïsche Zee.

Er is een kleine parkeerplaats bij de kerk waar je je voertuig kunt achterlaten. Vanaf daar moet je een korte wandeling maken langs een smal pad dat omhoog leidt naar de kerk. Hoewel het pad enigszins steil is, is de wandeling zeker de moeite waard, want het biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving en de zee.

Tips voor je bezoek aan de Lia Church
  1. Zorg voor geschikte kleding: Hoewel de Lia Church misschien niet zo druk bezocht is als sommige andere kerken op Mykonos, is het belangrijk om respect te tonen voor de lokale tradities en gebruiken door geschikte kleding te dragen. Zorg ervoor dat je schouders en knieën bedekt zijn voordat je de kerk betreedt.

  2. Combineer je bezoek met een dagje strand: Aangezien de kerk zich in de buurt van het mooie Lia-strand bevindt, kun je je bezoek aan de kerk gemakkelijk combineren met een ontspannen dagje aan zee. Lia Beach is een van de rustigere stranden van Mykonos en biedt een heerlijke plek om te ontspannen, zwemmen en zonnebaden.

  3. Bezoek tijdens zonsondergang: Voor een echt magische ervaring, plan je bezoek aan de Lia Church tijdens zonsondergang. De warme gloed van de ondergaande zon verlicht de witte muren van de kerk en biedt een spectaculair schouwspel dat je niet snel zult vergeten.

  4. Neem een picknick mee: De heuvel waarop de Lia Church zich bevindt, is een perfecte plek om te genieten van een picknick met uitzicht op het prachtige landschap van Mykonos. Neem wat lokale lekkernijen mee en geniet van een rustige maaltijd in de schaduw van de kerk.

De Lia Church is een verborgen parel op het eiland Mykonos, die een vredige en serene ervaring biedt, ver weg van de drukte van het eiland. Door zijn unieke architectuur, prachtige kunstwerken en adembenemende uitzichten is het een plek die je zeker moet bezoeken tijdens je verblijf op Mykonos. Dus neem de tijd om dit betoverende kerkje te ontdekken en je zult ongetwijfeld een blijvende herinnering aan je reis naar dit prachtige Griekse eiland meenemen.