Kunst en cultuur op Mykonos: een rijke geschiedenis

12 mei 2023
Kunst en cultuur op Mykonos: een rijke geschiedenis

Mykonos, een van de meest populaire Griekse eilanden, staat bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en luxueuze resorts. Maar wat veel bezoekers misschien niet weten, is dat Mykonos ook een rijke geschiedenis heeft op het gebied van kunst en cultuur. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de eeuwenoude geschiedenis van Mykonos en ontdekken we de fascinerende kunst en cultuur die het eiland te bieden heeft.

De oorsprong van Mykonos

Volgens de Griekse mythologie werd Mykonos gevormd uit de lichamen van gigantische monsters, die door Hercules werden gedood. Archeologische vondsten wijzen er echter op dat het eiland al sinds het begin van het derde millennium voor Christus bewoond werd. Door de eeuwen heen heeft Mykonos verschillende overheersers gekend, zoals de Feniciërs, Romeinen en Byzantijnen, die allemaal hun stempel op de kunst en cultuur hebben gedrukt.

De Cycladische beschaving

De Cycladische beschaving was een van de eerste beschavingen in de Egeïsche Zee en bloeide tussen 3200 en 2000 voor Christus. Kenmerkend voor de kunst van deze beschaving zijn de zogenaamde Cycladische beeldjes. Deze marmeren beeldjes, die voornamelijk vrouwenfiguren voorstellen, zijn gestileerd en abstract. Ze worden beschouwd als een van de vroegste uitingen van kunst in Europa en hebben grote invloed gehad op de latere ontwikkeling van de Griekse kunst.

De klassieke oudheid

In de klassieke oudheid was Mykonos een relatief onbelangrijk eiland, dat onderdeel uitmaakte van het Atheense Rijk. Toch heeft het eiland enkele prachtige overblijfselen uit deze periode, zoals de tempel van Apollo, de tempel van Dionysus en de tempel van Artemis. Deze bouwwerken zijn uitgevoerd in de typische Dorische bouwstijl, die gekenmerkt wordt door stevige zuilen en sobere, geometrische decoraties.

De Byzantijnse periode

De Byzantijnse periode, die duurde van de vierde tot de vijftiende eeuw na Christus, heeft een grote invloed gehad op de kunst en cultuur van Mykonos. In deze tijd werden er vele kerken en kloosters gebouwd, die nog steeds een belangrijk onderdeel van het culturele landschap van het eiland vormen. De Byzantijnse stijl wordt gekenmerkt door rijke mozaïeken, fresco's en architectonische elementen, zoals koepels en kruisgewelven.

De Venetiaanse overheersing

Vanaf de dertiende eeuw kwam Mykonos onder de heerschappij van de Venetianen, die het eiland gebruikten als een strategische uitvalsbasis voor hun handelsactiviteiten in de Egeïsche Zee. De Venetiaanse invloed is duidelijk zichtbaar in de architectuur van Mykonos, met name in de hoofdstad, ook wel bekend als Chora. Kenmerkend voor de Venetiaanse bouwstijl zijn de elegante herenhuizen, smalle straatjes en kleurrijke balkons.

De windmolens van Mykonos

Een van de meest iconische symbolen van Mykonos zijn de windmolens, die dateren uit de zestiende eeuw. Deze molens werden gebruikt om graan te malen en speelden een belangrijke rol in de economie van het eiland. Hoewel de meeste van de oorspronkelijke windmolens niet meer in gebruik zijn, zijn ze zorgvuldig gerestaureerd en vormen ze een uniek onderdeel van het culturele erfgoed van Mykonos.

De traditionele architectuur

De traditionele architectuur van Mykonos is een unieke mix van Cycladische, Byzantijnse en Venetiaanse stijlen. Kenmerkend zijn de witgekalkte huizen met blauwe luiken en deuren, die een harmonieus geheel vormen met het omringende landschap. In de dorpen en steden vind je ook prachtige kerken en kapellen, die vaak versierd zijn met prachtige fresco's en iconen.

De hedendaagse kunstscene

In de afgelopen decennia heeft Mykonos zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum voor hedendaagse kunst. Het eiland trekt veel kunstenaars en creatievelingen aan, die geïnspireerd raken door de unieke sfeer en natuurlijke schoonheid van Mykonos. In de vele galerieën en kunstcentra van het eiland kun je genieten van een breed scala aan artistieke uitingen, variërend van schilderkunst en beeldhouwkunst tot fotografie en multimedia-installaties.

Festivals en evenementen

Mykonos heeft een rijk cultureel leven, met tal van festivals en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Zo is er het jaarlijkse Mykonos Biennale, een internationaal kunstfestival dat kunstenaars uit de hele wereld samenbrengt om hun werk te tonen en ideeën uit te wisselen. Daarnaast zijn er verschillende religieuze feesten en folkloristische evenementen, zoals het feest van Agios Ioannis en het feest van Panagia Paraportiani, die de lokale tradities en gebruiken in ere houden.

Mykonos mag dan vooral bekendstaan om zijn bruisende nachtleven en luxueuze resorts, het eiland heeft ook een rijke geschiedenis op het gebied van kunst en cultuur. Van de vroege Cycladische beschaving tot de hedendaagse kunstscene, Mykonos biedt een fascinerende mix van artistieke tradities en invloeden. Dus als je op zoek bent naar een bestemming met een unieke culturele ervaring, is Mykonos zeker een bezoek waard.