Het proeven van de lokale wijnen van Mykonos

29 juni 2023
Het proeven van de lokale wijnen van Mykonos

Als je Mykonos, een van de meest populaire Griekse eilanden, bezoekt, is een ding dat je niet mag missen het proeven van de lokale wijnen. Mykonos staat bekend om zijn prachtige zandstranden, kristalhelder water en bruisend nachtleven, maar de wijnliefhebbers onder ons weten dat dit eiland ook een rijke wijntraditie heeft die teruggaat tot de oudheid. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de smaakvolle wijnen van Mykonos en laten we je kennismaken met enkele van de beste wijnhuizen en wijnen die je tijdens je verblijf op het eiland kunt proeven.

De geschiedenis van de wijnbouw op Mykonos

De wijnbouw op Mykonos gaat terug tot de oudheid, met archeologische vondsten die getuigen van de productie en handel van wijn in de regio. Mykonos maakt deel uit van de Cycladen, een groep eilanden in de Egeïsche Zee, die een belangrijke rol speelden in de wijnhandel tussen het oude Griekenland en de omliggende landen. In feite zijn er talloze referenties naar de Cycladische wijnen in oude teksten, die aantonen dat wijn een belangrijk goed was in die tijd.

De wijnbouw op Mykonos kende een bloeiperiode tijdens de Venetiaanse overheersing in de 13e tot 16e eeuw. De Venetianen introduceerden nieuwe druivensoorten en wijnproductiemethoden op het eiland, wat leidde tot een toename van de kwaliteit van de Mykonos-wijnen. Helaas heeft de wijnbouw op Mykonos in de loop der tijd aan belang ingeboet, vooral door de groei van het toerisme als belangrijkste economische sector. Echter, de laatste jaren is er een heropleving van de lokale wijnbouw, met een focus op kwaliteit en het behoud van inheemse druivensoorten.

Druivensoorten en wijnstijlen op Mykonos

Mykonos kent een grote verscheidenheid aan lokale druivensoorten die unieke wijnen voortbrengen. De belangrijkste inheemse druivensoorten die je op Mykonos zult vinden, zijn Assyrtiko, Athiri, Aidani, Monemvasia, Mandilaria en Mavrotragano. Deze druivensoorten gedijen goed in het droge klimaat en de vulkanische bodem van het eiland, wat resulteert in wijnen met een uitgesproken karakter en een uitstekende mineraliteit.

Witte wijnen

Mykonos staat vooral bekend om zijn witte wijnen, die fris, aromatisch en minerale tonen hebben. Assyrtiko is de belangrijkste witte druivensoort op het eiland en staat bekend om zijn hoge zuurgraad en mineraliteit. Mykonos' Assyrtiko-wijnen zijn complex en intens, met aroma's van citrusvruchten, groene appel en bloemen, en een karakteristieke ziltige afdronk die doet denken aan de zeebries die het eiland omringt.

Athiri en Aidani zijn twee andere belangrijke witte druivensoorten op Mykonos. Athiri-wijnen zijn lichter en frisser, met delicate aroma's van witte bloemen en fruit, terwijl Aidani-wijnen iets ronder en rijker zijn, met tonen van exotisch fruit en honing.

Rode wijnen

Hoewel Mykonos vooral bekend staat om zijn witte wijnen, worden er ook enkele interessante rode wijnen geproduceerd op het eiland. Mandilaria en Mavrotragano zijn de belangrijkste rode druivensoorten op Mykonos, waarbij Mandilaria wijnen met een diepe kleur, stevige tannines en aroma's van rode bessen en kruiden voortbrengt. Mavrotragano, aan de andere kant, levert meer elegante en gebalanceerde rode wijnen op, met aroma's van zwarte kersen, pruimen en kruiden, en zachte tannines.

Wijnproeven op Mykonos: waar te gaan

Er zijn verschillende wijnhuizen en wijnbars op Mykonos waar je de lokale wijnen kunt proeven. Enkele van de beste plekken om te genieten van een glas Mykonos-wijn zijn:

  1. Mykonos Vioma Organic Farm & Vineyard: Dit biologische wijnhuis ligt in het hart van Mykonos en biedt wijntours en proeverijen aan in een prachtige natuurlijke omgeving. Je kunt hier verschillende lokale wijnen proeven, waaronder Assyrtiko, Athiri en Mandilaria, evenals heerlijke biologische hapjes.

  2. Paraportiani Wijnhuis: Gelegen in het pittoreske dorpje Ano Mera, biedt dit wijnhuis een selectie van lokale wijnen en traditionele Griekse gerechten. Proef enkele van de beste wijnen van Mykonos terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op de wijngaarden en het omliggende landschap.

  3. Mykonos Wine Bar: Deze gezellige wijnbar in het centrum van Mykonos-stad biedt een uitgebreide selectie van lokale en Griekse wijnen, evenals heerlijke hapjes en lokale kaas. Geniet van een glas Assyrtiko of Mandilaria terwijl je het levendige nachtleven van Mykonos-stad verkent.

Mykonos heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. De lokale wijnen van het eiland zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur en geschiedenis, en een bezoek aan Mykonos is niet compleet zonder een glas (of twee) van deze heerlijke wijnen te proeven. Dus, wanneer je op Mykonos bent, zorg ervoor dat je een bezoek brengt aan een van de vele wijnhuizen of wijnbars en geniet van de smaakvolle wijnen die dit prachtige eiland te bieden heeft. Proost!