Het dorp Ano Mera: een verborgen parel op Mykonos

22 augustus 2023
Het dorp Ano Mera: een verborgen parel op Mykonos

Mykonos, een van de meest bezochte eilanden van de Cycladen in Griekenland, staat bekend om zijn bruisende nachtleven, kosmopolitische sfeer en adembenemende stranden. Maar weg van de drukte van het nachtleven, op slechts een paar kilometer afstand, ligt een verborgen parel die wacht om ontdekt te worden: het traditionele dorp Ano Mera.

In dit blogartikel nemen we je mee op een reis door Ano Mera, om je kennis te laten maken met de rijke geschiedenis, de charmante architectuur en de vriendelijke lokale bevolking van dit pittoreske dorp. Dus leun achterover, ontspan en laat je inspireren om je volgende vakantie naar Mykonos te plannen met een bezoek aan Ano Mera, een authentieke Griekse ervaring die je niet mag missen.

Een stap terug in de tijd

Ano Mera is het op één na grootste dorp op Mykonos en ligt in het oostelijke deel van het eiland, op ongeveer 8 kilometer van Mykonos-stad (Chora). Het dorp is omgeven door vruchtbare landbouwgronden en glooiende heuvels, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor het verkennen van het rustige platteland van Mykonos.

Het dorp staat bekend om zijn rijke geschiedenis en tradities, die dateren uit de Byzantijnse periode. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ano Mera is het 16e-eeuwse Panagia Tourliani-klooster, dat een prachtig voorbeeld is van de lokale architectuur en een belangrijk religieus centrum voor de inwoners van het eiland.

Het klooster is gewijd aan de Maagd Maria en herbergt een indrukwekkende collectie religieuze iconen en kunstwerken, evenals een prachtige houtgesneden iconostase. Bezoekers kunnen ook het kleine museum van het klooster bezoeken, waar je kunt zien hoe de monniken in vroeger tijden leefden.

Architectuur en lokale cultuur

Ano Mera heeft zijn traditionele architectuur en karakter weten te behouden, ondanks de groeiende populariteit van Mykonos als toeristische bestemming. In tegenstelling tot de witgekalkte huizen en smalle straatjes van Mykonos-stad, bestaat Ano Mera uit laagbouw huizen met platte daken, omringd door stenen muren en smeedijzeren hekken.

Wandelend door de geplaveide straten van het dorp, zul je merken dat de lokale bevolking een langzamer en rustiger tempo van het leven omarmt, ver weg van de drukte van de toeristische hotspots. De bewoners van Ano Mera staan bekend om hun gastvrijheid en warmte, en ze zijn altijd bereid om een praatje te maken of je te helpen met aanbevelingen over wat te zien en te doen in de omgeving.

Een bezoek aan Ano Mera is ook een uitstekende gelegenheid om de lokale keuken te proeven, met tal van traditionele tavernes en bakkerijen die authentieke Griekse gerechten en lekkernijen serveren. Probeer de lokale specialiteiten zoals "louza" (gekruide varkensfilet), "kopanisti" (pittige kaas) en verse zeevruchten, allemaal bereid met ingrediënten die lokaal worden verbouwd of gevangen.

Natuurlijke schoonheid en stranden

Naast de historische en culturele bezienswaardigheden biedt Ano Mera ook toegang tot enkele van de mooiste stranden van Mykonos. Op korte afstand van het dorp vind je de stranden van Kalo Livadi, Kalafatis, Lia en Elia, die allemaal bekend staan om hun kristalheldere water, fijn zand en natuurlijke schoonheid.

Deze stranden zijn over het algemeen rustiger en minder druk dan de bekendere stranden van Mykonos, wat betekent dat je kunt genieten van een ontspannende dag aan zee zonder je zorgen te maken over de drukte. Bovendien zijn er tal van watersportmogelijkheden beschikbaar, zoals windsurfen, kitesurfen en duiken, voor degenen die op zoek zijn naar een actievere vakantie.

Wandelen en verkennen

Voor degenen die graag het landschap te voet verkennen, biedt Ano Mera tal van wandelmogelijkheden, met goed gemarkeerde paden die je door het glooiende landschap en langs de kustlijn leiden. De lente en de herfst zijn de beste seizoenen om te wandelen, wanneer de temperaturen milder zijn en het landschap weelderig en kleurrijk is.

Een van de meest aanbevolen wandelroutes is het pad naar de archeologische vindplaats van Paleokastro, een oude Byzantijnse vesting op de top van een heuvel met een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap en de Egeïsche Zee. Deze wandeling biedt een unieke kans om de geschiedenis en natuurlijke schoonheid van Mykonos te combineren in een enkele ervaring.

Ano Mera is een verborgen parel op Mykonos die een unieke en authentieke Griekse ervaring biedt, ver weg van de drukte van het nachtleven en de toeristische drukte. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, natuur of gewoon op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen en tot rust te komen, Ano Mera heeft voor elk wat wils.

Dus waar wacht je nog op? Plan je volgende vakantie naar Mykonos en zorg ervoor dat je een bezoek aan Ano Mera op je reisroute zet. Je zult ongetwijfeld vertrekken met mooie herinneringen, nieuwe vrienden en een verlangen om terug te keren naar deze charmante bestemming.