De meest opvallende kerk: de Paraportiani kerk

11 september 2023
De meest opvallende kerk: de Paraportiani kerk

Mykonos is het perfecte eiland voor liefhebbers van zon, zee en strand. Maar dit prachtige eiland heeft meer te bieden dan alleen mooie stranden en een bruisend nachtleven. Mykonos heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. Een belangrijk onderdeel van deze geschiedenis zijn de historische kerken van Mykonos. In deze blogpost gaan we dieper in op deze kerken en hun betekenis voor het eiland.

Als je Mykonos bezoekt, is de Paraportiani kerk waarschijnlijk de eerste kerk die je ziet. Deze kerk is gelegen aan de haven van Chora en is een van de meest gefotografeerde kerken van Mykonos. Het unieke aan deze kerk is dat het eigenlijk uit vijf kleine kapellen bestaat, die in de loop van de tijd zijn samengevoegd tot één groot gebouw. De Paraportiani kerk is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Mykonos en wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse architectuur.

De kerk van Panagia Tourliani

Een andere belangrijke kerk op Mykonos is de kerk van Panagia Tourliani. Deze kerk is gelegen in het dorpje Ano Mera en is een van de grootste kerken van Mykonos. De kerk werd gebouwd in de 16e eeuw en staat bekend om zijn prachtige houtsnijwerk en iconen. Het altaar van de kerk is bedekt met bladgoud en de muren zijn versierd met fresco's die de geschiedenis van de kerk en het eiland vertellen.

De kerk van Agios Nikolaos

De kerk van Agios Nikolaos is een kleine, pittoreske kerk gelegen in de buurt van de haven van Mykonos. Het is een van de oudste kerken van het eiland en werd gebouwd in de 18e eeuw. De kerk is gewijd aan Sint Nicolaas, de beschermheilige van vissers, en is daarom zeer populair onder de lokale vissersgemeenschap. De kerk is versierd met prachtige iconen en fresco's en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Mykonos.

De kerk van Agios Ioannis

De kerk van Agios Ioannis is gelegen aan de zuidkust van Mykonos en biedt een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee. De kerk werd gebouwd in de 16e eeuw en is gewijd aan Johannes de Doper. Het interieur van de kerk is versierd met prachtige fresco's en iconen en de kerk zelf is omgeven door een prachtige tuin. De kerk van Agios Ioannis is een van de meest afgelegen kerken van Mykonos en is daarom een geweldige plek om te bezoeken als je op zoek bent naar wat rust en stilte.

De betekenis van de kerken voor Mykonos

De kerken van Mykonos zijn niet alleen belangrijk vanwege hun historische en architecturale waarde, maar ook vanwege hun spirituele betekenis voor het eiland. Veel van de kerken zijn gewijd aan beschermheiligen van het eiland en worden daarom beschouwd als belangrijke symbolen van bescherming en veiligheid. De kerken spelen ook een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking, die regelmatig de kerken bezoeken om te bidden en te mediteren.

Daarnaast spelen de kerken van Mykonos een belangrijke rol in de culturele evenementen van het eiland. De kerk van Panagia Tourliani bijvoorbeeld, organiseert elk jaar het Festival of the Virgin Mary, een van de grootste religieuze evenementen van Mykonos. Tijdens dit festival komen duizenden mensen samen om te bidden, te dansen en te feesten ter ere van de Maagd Maria.

De historische kerken van Mykonos zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en cultuur van het eiland. Van de iconische Paraportiani kerk tot de pittoreske kerk van Agios Ioannis, elke kerk heeft zijn eigen unieke verhaal en betekenis. Door een bezoek te brengen aan deze kerken, krijg je niet alleen een beter begrip van de geschiedenis van Mykonos, maar ook van de spirituele en culturele betekenis van deze prachtige gebouwen.