Culinaire avonturen op Mykonos

22 november 2023
Culinaire avonturen op Mykonos

Mykonos is een populaire bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar zon, zee en feesten. Maar er is meer te ontdekken op dit Griekse eiland dan alleen de stranden en clubs. De rijke Griekse keuken biedt genoeg mogelijkheden voor culinaire avonturen. In deze blogpost nemen we je mee op een smakelijke reis door de gastronomie van Mykonos.

Ontbijt op Mykonos: de perfecte start van de dag

Een goed ontbijt is de perfecte start van de dag. Op Mykonos kun je hiervoor terecht bij de vele bakkerijen en cafés die versgebakken broodjes en zoete lekkernijen serveren. Probeer bijvoorbeeld eens een tyropita, een hartige taart gevuld met feta en bladerdeeg, of een spanakopita, een variant met spinazie. Voor de zoetekauwen zijn er loukoumades, kleine gefrituurde deegballetjes met honing en kaneel.

Lunchen als een local

Voor de lunch kun je terecht bij een van de vele tavernes op het eiland. Hier kun je genieten van traditionele Griekse gerechten zoals moussaka, souvlaki en griekse salade. Probeer ook eens de lokale specialiteit, kopanisti. Dit is een pittige kaas die wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk en vaak wordt geserveerd met brood.

Dineren bij zonsondergang

Een diner bij zonsondergang is een must-do op Mykonos. Er zijn genoeg restaurants te vinden met een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee. Geniet van verse vis en schaaldieren, gegrilde groenten en heerlijke kazen. Een van de meest populaire gerechten op het eiland is lamskoteletjes. Deze worden vaak gemarineerd in olijfolie, citroen en kruiden en geserveerd met aardappelen en groenten.

Zoetigheden als afsluiter

Een maaltijd is niet compleet zonder een toetje. Op Mykonos kun je kiezen uit een breed scala aan zoetigheden. Probeer bijvoorbeeld eens een galaktoboureko, een zoete taart gevuld met vanillepudding en overgoten met siroop, of een bougatsa, een gebakje gevuld met vanillecrème en bestrooid met kaneel en poedersuiker.

Drankjes op Mykonos

Natuurlijk hoort er bij een Griekse maaltijd ook een drankje. Probeer eens een glas retsina, een witte wijn met een kenmerkende harsachtige smaak die vooral populair is in Griekenland. Of ga voor een glas ouzo, een anijslikeur die vaak wordt geserveerd met een beetje water en ijs. Voor de liefhebbers van cocktails zijn er genoeg bars te vinden op het eiland die de meest exotische drankjes serveren.

Proef de streekproducten

Een van de leukste manieren om de Griekse keuken te ontdekken is door de lokale streekproducten te proeven. Op Mykonos zijn er verschillende boerenmarkten en winkels te vinden waar je verse producten kunt kopen. Probeer bijvoorbeeld eens de lokale honing, olijfolie en kaas. Of ga voor een flesje raki, een sterke drank die veel wordt gedronken in Griekenland.

Kookworkshops op Mykonos

Wil je zelf aan de slag met de Griekse keuken? Dan kun je op Mykonos terecht bij verschillende kookworkshops. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak en kun je zelf aan de slag met het bereiden van traditionele gerechten. Vaak worden deze workshops gegeven door lokale chefs die je alles kunnen vertellen over de Griekse keuken en de streekproducten.

Sluit je dag af met een cocktail

Na een dag vol culinaire avonturen is het tijd om te ontspannen. Op Mykonos zijn er genoeg bars en clubs te vinden waar je tot in de vroege uurtjes kunt feesten. Maar ook voor een gezellige borrel kun je terecht bij een van de vele cocktailbars. Probeer bijvoorbeeld eens een Mojito met verse munt, een Margarita met limoen en zout, of een Cosmopolitan met cranberrysap en wodka.

Mykonos biedt genoeg mogelijkheden voor culinaire avonturen. Of je nu wilt genieten van traditionele Griekse gerechten of lokale streekproducten wilt proeven, er is voor ieder wat wils. En vergeet ook vooral niet te ontspannen en te genieten van een heerlijke cocktail bij zonsondergang. Proef de Griekse keuken op Mykonos en laat je smaakpapillen verwennen!