Bezoek de historische bezienswaardigheden van Mykonos

27 juni 2023
Bezoek de historische bezienswaardigheden van Mykonos

Mykonos, een prachtig eiland in de Egeïsche Zee, maakt deel uit van de beroemde Cycladen-archipel in Griekenland. Het staat bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en luxe boetieks. Maar Mykonos is meer dan alleen een feesteiland; het heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. In deze blogpost nemen we je mee op een reis langs enkele van de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheden van Mykonos. Van oude ruïnes tot charmante windmolens, dit eiland heeft voor ieder wat wils.

Het Archeologisch Museum van Mykonos

Begin je reis door de geschiedenis van Mykonos met een bezoek aan het Archeologisch Museum. Dit museum, geopend in 1905, herbergt een indrukwekkende verzameling artefacten uit de Cycladen-archipel. Hier vind je een breed scala aan voorwerpen, zoals aardewerk, beeldhouwwerken en sieraden, die dateren uit het vroege Cycladische tijdperk tot de Hellenistische periode.

Een van de meest opmerkelijke stukken in het museum is de beroemde 'Pithos van Mykonos'. Deze grote amfoor, gevonden op het nabijgelegen eiland Rhenia, is versierd met een gedetailleerde afbeelding van de Trojaanse paardenscène uit de Ilias van Homerus. Het is een van de oudste en meest gedetailleerde voorbeelden van deze mythische gebeurtenis.

Het eiland Delos

Een bezoek aan Mykonos is niet compleet zonder een uitstapje naar het nabijgelegen eiland Delos, dat op slechts een korte boottocht van Mykonos-stad ligt. Delos is een UNESCO-werelderfgoed en wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Volgens de mythologie is Delos de geboorteplaats van de tweelinggoden Apollo en Artemis.

Bij aankomst op het eiland kun je de indrukwekkende ruïnes van het heiligdom van Apollo verkennen. Hier vind je een verscheidenheid aan tempels, monumenten en altaren gewijd aan de god. Een van de meest opvallende structuren in dit gebied is het Heilige Meer, waar volgens de legende Leto, de moeder van Apollo en Artemis, de tweeling baarde.

Delos staat ook bekend om zijn prachtige mozaïeken, die dateren uit de 2e en 3e eeuw voor Christus. Je kunt deze artistieke meesterwerken bewonderen in de overblijfselen van de oude woonhuizen, zoals het Huis van de Dolfijnen en het Huis van de Maskers.

De windmolens van Mykonos

De iconische windmolens van Mykonos, gelegen op een heuvel net buiten Mykonos-stad, zijn een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van het eiland. Deze charmante witgekalkte structuren dateren uit de 16e eeuw en waren ooit een belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Ze werden gebruikt om graan te malen, dat vervolgens werd geëxporteerd naar andere delen van Griekenland en zelfs naar het buitenland.

Tegenwoordig zijn de meeste windmolens niet meer in gebruik, maar ze zijn zorgvuldig gerestaureerd en getransformeerd in musea, kunstgalerijen en zelfs accommodaties. Bezoek de gerestaureerde molen van Bonis, die nu een volksmuseum is, om een idee te krijgen van hoe het leven eruitzag toen de windmolens nog in bedrijf waren.

Het Panagia Paraportiani kerkcomplex

Het Panagia Paraportiani kerkcomplex, gelegen in het Kastro-gebied van Mykonos-stad, is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het eiland. Dit architectonische meesterwerk bestaat uit vijf afzonderlijke kerken, die in de loop der eeuwen op elkaar zijn gebouwd. De oudste kerk, Agios Efstathios, dateert uit de 14e eeuw, terwijl de andere vier kerken zijn gebouwd tussen de 16e en 17e eeuw.

Het complex is een prachtig voorbeeld van traditionele Cycladische architectuur, met zijn witgekalkte muren en afgeronde vormen. Het biedt ook een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee en is een populaire plek om de zonsondergang te bewonderen.

Het Armenistis-vuurtoren

Als je op zoek bent naar een minder bekende historische bezienswaardigheid op Mykonos, breng dan een bezoek aan de Armenistis-vuurtoren. Deze pittoreske vuurtoren, gebouwd in 1891, staat op een klif aan de noordwestelijke punt van het eiland en biedt een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee en de naburige eilanden.

De vuurtoren is nog steeds in bedrijf en helpt schepen veilig door de wateren rond Mykonos te navigeren. Het is een perfecte plek om te genieten van de rustige schoonheid van het eiland, ver weg van de drukte van Mykonos-stad.

Conclusie

Mykonos biedt een schat aan historische bezienswaardigheden die reizigers een fascinerend inzicht geven in de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland. Van oude archeologische vindplaatsen tot charmante windmolens en kerken, er is voor ieder wat wils. Dus neem de tijd om deze prachtige bezienswaardigheden te verkennen tijdens je volgende bezoek aan Mykonos en ontdek een andere kant van dit betoverende eiland.