Beklim de hoogste berg van Mykonos: Profitis Ilias

19 juni 2023
Beklim de hoogste berg van Mykonos: Profitis Ilias

Mykonos, een van de populairste en meest bezochte Griekse eilanden, staat bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en pittoreske witte huisjes. Maar naast de gebruikelijke toeristische trekpleisters heeft dit eiland nog veel meer te bieden. Een van deze verborgen parels is de hoogste berg van Mykonos, Profitis Ilias. In dit blog zullen we je alles vertellen over deze berg en hoe je de top kunt bereiken. Dus, trek je wandelschoenen aan en laat je leiden door de prachtige natuur van Mykonos!

Introductie tot Profitis Ilias

Profitis Ilias, met een hoogte van 372 meter boven zeeniveau, is de hoogste berg van Mykonos. Hij ontleent zijn naam aan het kleine klooster van Profitis Ilias dat zich op de top bevindt. Dit klooster werd in 1637 gebouwd en is vernoemd naar de profeet Elia, die in het Oude Testament van de Bijbel voorkomt. Hoewel het klooster zelf niet meer in gebruik is, biedt de top van de berg een adembenemend uitzicht op het eiland en de omliggende Egeïsche Zee. Een wandeling naar de top van Profitis Ilias is een unieke en onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Mykonos.

De wandeling naar de top

De wandeling naar de top van Profitis Ilias begint in het dorp Ano Mera, gelegen in het centrum van Mykonos. Dit traditionele dorp is een perfect startpunt voor je wandeling en biedt je de kans om een glimp op te vangen van het authentieke leven op het eiland, weg van de drukte van Mykonos-stad. In Ano Mera vind je een aantal tavernes en cafés waar je kunt genieten van lokale lekkernijen en een kop koffie voordat je aan je avontuur begint.

De wandeling naar de top van Profitis Ilias is een relatief gemakkelijke wandeling die geschikt is voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. De totale afstand van de wandeling is ongeveer 7 kilometer en duurt gemiddeld 2 tot 3 uur, afhankelijk van je tempo. Het pad is goed gemarkeerd en loopt door een prachtig landschap van glooiende heuvels, olijfboomgaarden en aromatische kruiden zoals tijm en oregano.

Terwijl je de berg op wandelt, wordt het landschap steeds ruiger en rotsachtiger. Je zult ook enkele traditionele stenen muurtjes tegenkomen die typerend zijn voor het Cycladische landschap. Deze muurtjes zijn vakkundig gebouwd zonder het gebruik van cement en dienen als natuurlijke begrenzingen tussen de verschillende percelen.

Bereik de top en geniet van het uitzicht

Eenmaal aangekomen op de top van Profitis Ilias, word je beloond met een spectaculair panoramisch uitzicht op Mykonos en de omliggende eilanden. Op een heldere dag kun je zelfs het nabijgelegen eiland Tinos en de heilige eiland Delos zien. Neem de tijd om te genieten van het uitzicht en maak enkele onvergetelijke foto's van de adembenemende omgeving.

Het klooster van Profitis Ilias zelf is ook een bezoek waard. Hoewel het niet meer in gebruik is, heeft het een rijke geschiedenis en is het een prachtig voorbeeld van de traditionele Cycladische architectuur. Vergeet niet om even stil te staan bij de kleine kapel naast het klooster, waar een bronzen bel zich bevindt. Volgens de lokale traditie zullen je wensen uitkomen als je de bel luidt en een wens doet.

De afdaling en terugkeer naar Ano Mera

Na het genieten van de schoonheid en rust op de top van Profitis Ilias, is het tijd om de afdaling te beginnen. De terugweg naar Ano Mera volgt hetzelfde pad als de heenweg, dus je kunt op je gemak terugwandelen terwijl je geniet van het prachtige landschap en de frisse zeelucht.

Eenmaal terug in Ano Mera is het een goed idee om een bezoek te brengen aan het 16e-eeuwse Panagia Tourliani-klooster, een van de belangrijkste religieuze monumenten van Mykonos. Dit klooster staat bekend om zijn prachtige iconostase, houtsnijwerk en klokkentoren. Sluit je dag af met een heerlijke maaltijd in een van de lokale tavernes en proef de authentieke Griekse keuken.

De beklimming van de hoogste berg van Mykonos, Profitis Ilias, is een unieke en onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit prachtige eiland. De wandeling biedt een kans om te genieten van de adembenemende natuur, de rijke geschiedenis en cultuur van Mykonos, en het spectaculaire uitzicht op de top. Dus, wacht niet langer en plan je avontuur naar Profitis Ilias tijdens je volgende reis naar Mykonos!